INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een levensverzekering die de begunstigde (de bedrijfsleider) in een aanvullend pensioen voorziet.  

 

Het is het bedrijf dat de Individuele Pensioentoezegging onderschrijft, en dus ook de premies betaalt. De vennootschap mag die premies aftrekken als beroepskost, op voorwaarde dat daarbij de zgn. 80%-regel* nageleefd wordt.  Als het bedrijf deze regel aan zijn laars lapt, dan vervalt de aftrekbaarheid van de premies.

 

Wat zijn de voordelen van IPT?

 

Zo is eerst en vooral de fiscaliteit erg aantrekkelijk, zeker als we die vergelijken met een traditionele loonsverhoging. 

 

Voorts kan de zelfstandige ook gebruik maken van een zgn. backservice. Dit betekent dat hij bijkomende stortingen kan doen voor de ruimte die nog beschikbaar is onder de 80%-grens. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer het loon van de zelfstandige verhoogt, of wanneer hij eerst als werknemer aan de slag was (zonder opbouw van een aanvullend bedrijfspensioen) en pas na enkele jaren zelfstandige werd.

 

De Individuele Pensioentoezegging komt tevens rechtstreeks ten gunste aan de bedrijfsleider. Zijn rechten blijven te allen tijde verworven, zelfs bij een faillissement.

 

Zijn er meerdere zelfstandige bedrijfsleiders, dan is de IPT een zeer interessante piste. De vennootschap kan de polis aanpassen op maat van de behoeften van de begunstigde, bijvoorbeeld door aanvullende waarborgen te onderschrijven: premievrijstelling, uitkering van een invaliditeitsrente, een overlijdenskapitaal …

 

De IPT kan ten slotte ook gecumuleerd worden met een groepsverzekering of een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). VAPZ geniet evenwel altijd de voorkeur tegenover IPT. Laat een expert de juiste volgorde van fiscaal sparen (wat eerst: VAPZ, IPT, PS, LTS,...) voor u bepalen.

 

Wat zijn de nadelen van een IPT?


Het is niet mogelijk om het in een IPT geïnvesteerde kapitaal op te nemen vóór uw pensioengerechtigde leeftijd: uw geld is daarom geblokkeerd voor de lange termijn. Met één uitzondering, de vastgoedfinanciering: u kunt een deel van uw geïnvesteerde kapitaal opnemen om een ​​​​vastgoedproject te financieren.

 

*De 80%-regel stelt dat het wettelijk pensioen en het bovenwettelijk (extralegale) pensioen samen niet meer mogen bedragen dan 80 % van de ‘normale’ brutobezoldiging van het laatste jaar. Indien deze grens overschreden wordt, kan de vennootschap het gedeelte van de premie waardoor de 80%-regel overschreden wordt niet als beroepskost in mindering brengen.

Concreet, is de 80%-regel als volgt opgebouwd:

Bovenwettelijk pensioen ≤ (80% van de ‘normale’ brutobezoldiging – wettelijk pensioen)

X (n/D) x (coëfficiënt) – andere extra kapitalen

Tot het bovenwettelijk pensioen behoort het pensioen dat wordt opgebouwd binnen de tweedepensioenpijler: zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)), De Individuele Pensioentoezegging, de Groepsverzekering voor bedrijfsleiders en de groepsverzekering(en) die je eventueel als loontrekkende had. Pensioen dat wordt opgebouwd als privépersoon in de derde pijler, zoals pensioensparen, wordt niet meegenomen in de berekening.
De ‘normale’ brutobezoldiging die in aanmerking wordt genomen bestaat uit: de regelmatige en maandelijkse bezoldigingen, plus de andere periodieke/maandelijkse voordelen van alle aard, zoals een firmawagen, privégebruik van de woning als deze eigendom is van de vennootschap …
Niet-regelmatige bezoldigingen, zoals een éénmalige bonus, behoren niet tot de ‘normale’ brutobezoldiging. Tantiemes ook niet.
Het wettelijk pensioen van bedrijfsleiders mag worden geraamd op 25% van de brutobezoldiging, rekening houdend met het wettelijk minimum en maximum dat jaarlijks wordt herzien.
n/D bedraagt (het aantal gepresteerde + te presteren dienstjaren) / looptijd van een normale carrière, met een maximum van 1. Voor een zelfstandige is de looptijd van een normale carrière momenteel vastgelegd op 40 jaar.
Deze coëfficiënt zet de bekomen jaarlijkse rente om in een kapitaal. Hij is wettelijk vastgelegd en schommelt tussen de 11,3761 et 18,3749. Dit is afhankelijk van je leeftijd en burgerlijke staat, en van de al dan niet indexatie van die rente.
Andere extra kapitalen uitgedrukt in rente: groepsverzekeringen, RIZIV contracten, Individuele Pensioentoezegging, Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen …