GEWAARBORGD INKOMEN

Wanneer een ziekte of ongeval gedurende een langere periode invaliditeit veroorzaakt, zal de dagvergoeding die je van het ziekenfonds (min 990,6 euro voor samenwonenden en max 1614,09 euro voor een alleenstaande met kinderen) krijgt wellicht niet volstaan om jouw levensstandaard te handhaven.

 

De verzekering gewaarborgd inkomen, ook arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd, geeft je in zulke gevallen recht op een rente om jouw inkomensverlies te compenseren stort de verzekeraar maandelijks een bedrag, en dat gedurende een contractueel bepaalde periode (bv. tot aan de pensioengerechtigde leeftijd). 


De verzekering gewaarborgd inkomen richt zich tot iedereen (zelfstandigen, werknemers, ambtenaren, …). Wie werkt kan in het kader van een verzekering gewaarborgd inkomen worden gedekt.


Voor werknemers zijn er drie verzekeringen die kunnen tussenkomen bij ongeschiktheid:

  • Je wordt het slachtoffer van een arbeidsongeval. De verplichte arbeidsongevallenverzekering, afgesloten door uw werkgever, komt tussen. Je loopt een beroepsziekte op. De verplichte verzekering beroepsziekten treedt op via het Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Deze verzekeringen maken deel uit van de sociale zekerheid.
  • Je lijdt aan een ziekte (geen beroepsziekte) of had een ongeval in het kader van jouw privéleven: dan zal de verplichte verzekering van de sociale zekerheid via het ziekenfonds of de hulpkas tussenkomen.
  • De werknemer kan ook een verzekering “gewaarborgd inkomen” afsluiten om een bijkomende vergoeding voor ongeschiktheid te krijgen bovenop wat de sociale zekerheid betaalt. Bij sommige werkgevers zit een dergelijke verzekering in het loonpakket. Die verzekering dekt echter nooit arbeidsongevallen of beroepsziekten.


Voor zelfstandigen is er geen regime van verplichte arbeidsongevallenverzekeringen zoals die voor werknemers bestaat. Er is voor hen ook geen specifieke verplichte verzekering voor beroepsziekten. Ziektes en ongevallen in het kader van hun werk of privéleven worden gedekt door de sociale zekerheid, maar het niveau van de vergoedingen is beperkt. Om beschermd te zijn tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid kunnen de zelfstandigen een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten.

 

Ambtenaren genieten dan weer een specifiek statuut. Daarin is ook een regeling voor arbeidsongevallen en beroepsziekten ingeschreven.


De berekening van de rente of het kapitaal wordt bepaald in het contract. Daarbij kan rekening gehouden worden met jouw salaris en jouw uitgaven (met andere woorden: jouw vaste kosten, afgezien van wat je in jouw vrije tijd besteedt), en ook met de vergoeding die eventueel door het ziekenfonds wordt uitbetaald.

 

Verzekeraars betalen de rente wanneer de verzekerde arbeidsongeschikt is ten gevolge van een ziekte of ongeval. Die arbeidsongeschiktheid moet door een arts worden vastgesteld.

 

Het contract voorziet meestal een wachttijd, die voorbij moet zijn vóór de rente of het kapitaal wordt uitbetaald. Meestal gaat het om een termijn van zowat 30 dagen vanaf de eerste dag van de ongeschiktheid, door een arts vastgesteld. Die termijn staat in jouw contract vermeld.

 

Belangrijk is ook dat het gewaarborgd inkomen perfect op uw maat is gemaakt. Laat u daar goed over adviseren.

 

Wil je zo’n verzekering afsluiten? Vergelijk dan aan de verschillende verzekeraars.