HOSPITALISATIEVERZEKERING

Ben je in blijde verwachting? Kreeg je een ongeval met de motor? Moet je een chirurgische ingreep ondergaan? Jaarlijks verblijven veel Belgen in het ziekenhuis. Zelfs voor een korte periode kunnen de kosten daarvoor hoog oplopen.


Gelukkig wordt een deel van jouw kosten terugbetaald door jouw ziekenfonds of door de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

 

Maar die dekking is niet volledig. De te betalen supplementen kunnen hoog oplopen als je bv. in een eenpersoonskamer ligt. Hier kan de hospitalisatieverzekering tussenkomen, om het bedrag dat je uiteindelijk zelf moet betalen te beperken.

 

Wat dekt de hospitalisatieverzekering?

 

Naargelang de contractuele voorwaarden en modaliteiten, kan een hospitalisatieverzekering je vergoeden voor:

  • De hospitalisatiekosten: doktersrekeningen, kosten voor medische verzorging, kamerprijs, uitgaven voor geneesmiddelen en medisch materiaal,… en dit zowel in België als in het buitenland.
  • De raadplegingen in het ziekenhuis, de geneesmiddelen, radiografieën,… (of jouw ambulante kosten) vóór en na jouw opname. Meestal omvatten de ‘ambulante kosten’ de kosten die je hebt gemaakt tijdens de periode van één maand vóór en drie maanden na jouw hospitalisatie. 
  • De kosten voor thuisverpleging na een verblijf in het ziekenhuis of de kosten voor de opvang van jouw kinderen.
  • De kosten voor de behandeling van de meeste ernstige ziekten (kanker, ziekte van Parkinson,… ).

 

In een hospitalisatieverzekering wordt soms een franchise opgenomen. 

 

Wie een hospitalisatieverzekering afsloot, kan vrij kiezen in welk ziekenhuis hij wil behandeld worden. 

 

Wie wordt gedekt?


De hospitalisatieverzekering dekt de verzekerde(n). Als je jouw contract wenst uit te breiden naar andere gezinsleden, kan dat meestal mits een bijkomende premie voor de volgende gezinsleden.


Hoe een hospitalisatieverzekering afsluiten?


Er bestaan twee types hospitalisatieverzekering: de individuele en de collectieve hospitalisatieverzekering. Ook al bieden ze gelijkaardige dekkingen, de impact op jouw huishoudbudget verschilt wel degelijk!

 

1. De individuele hospitalisatieverzekering wordt niet alleen door verzekeringsmaatschappijen, maar ook door verzekeringsmaatschappijen van onderlinge bijstand (VMOB’s ofte mutualiteiten) aangeboden. Ze wordt rechtstreeks afgesloten door een natuurlijke persoon of rechtspersoon (niet via mutualiteit), dus niet via de werkgever.

 

2. De collectieve hospitalisatieverzekering wordt de beroepsgebonden ziekteverzekering genoemd.

Het gaat om een verzekering die een werkgever afsluit voor zijn werknemers en eventueel hun gezinsleden. De werkgever betaalt de verzekeringspremie en vraagt eventueel een bijdrage aan de werknemer. Je hoeft daarvoor niets speciaal te doen: je bent sowieso gedekt door de hospitalisatieverzekering die jouw werkgever afsloot.